První díl odborného megačlánku o vitamínech pojednával hlavně o vitamínech rozpustných v tucích (A, D, E, K). Druhý díl pokračuje skupinou vitamínů rozpustných ve vodě, především oblíbeného vitamínu C...
Vitamíny mají všichni zařazené jako zdraví prospěšné látky. Zároveň ale jejich důležitost dost opomíjíme, protože nám připadají příliš všední. Co přesně tedy vitamíny umí, kde se nacházejí, kolik jich...
Článek je odpovědí na otázku návštěvníka webových stránek, zda se u našich výrobků bude používat jako zdroj sacharidů ječný škrob Vitargo. Z čeho se skládá a proč je jeho použití v oblasti sportovní v...
Vitamín D byl vždy považován za důležitý, ale zároveň se dlouhá léta jeho obsah v doplňcích stravy přísně kontroloval a omezoval. Předpokladem bylo, že se dá snadno předávkovat. V posledních letech se...
Vysoké dávky bílkovin (proteinů) jsou typické pro některé skupiny obyvatelstva, sportovce, pracovníky v masném průmyslu, programy redukční diety. Jednou z těchto skupin jsou sportovci, zejména zabývaj...
Kromě osvědčených postupů jako je celková úprava jídelníčku, sportování a příjmu vitamínu niacinu (B3) a lecitinu, případně některý extraktů hub (reishi, shiitake, maitake), se objevují nové věd...
Sacharidy jsou právem považovány za významnou složku sportovní výživy, ale právě přecenění nebo nedocenění jejich významu a někdy nedostatečné informace o vzájemných vztazích vedou k chybám v jejich p...
Rhodiola je rostlina z čeledi tlusticovitých, která se vyskytuje v mírném a chladnějším klimatu spíše ve vyšších polohách i přes 2000 m. Jako bylina pro výrobu doplňků stravy pro sportovce i nesportuj...
Předchozí kategorie suplementů byly aminokyseliny, které působí anti-katabolicky (zastavují rozpad svalů) nebo přímo anabolicky (podporují růst svalů). Aminokyseliny z této další kategorie zvyšují výk...
Vyšší stupeň sportovní výživy. Všechny předešlé kategorie tvoří základ, nyní už se dostáváme k náročnější biochemii. V proteinových nápojích bývají aminokyseliny většinou jenom vázavé. Volné, krystali...
Nastavení