Červená řepa při sportu, diabetu a obezitě

U diabetiků, sportovců, i běžné populace se doporučuje příjem sacharidů regulovat během dne tak, aby byl pokud možno vyrovnaný a nedocházelo k silnému kolísání hladiny glukózy v krvi (glykémie). Jaké problémy toto kolísání může představovat? A může červená řepa pomoci tento problém řešit?

 

Kolísání glykemie u sportovců a nesportující populace má konečný důsledek zvyšování vrstvy podkožního tuku (což je vada spíše estetická), ale také viscerálního (vnitřnostního) tuku, který je zdravotně problematičtější. Také dochází ke zvýšenému ukládání tuku (tzv. steatóza) v játrech a slinivce, což lze při sonografickém vyšetření (ultrazvuk) břišní dutiny snadno zjistit jako vyšší echogenitu dotyčných orgánů.

A samozřejmě největší problém mají diabetici, u nichž špatně funguje regulační mechanismus udržování glykemické křivky v normálu a při zvýšení hladiny glukózy v krvi organismus špatně vrací glykémii do normálu, což poškozuje organismus.

Výše uvedená regulace vstřebávání sacharidů se tradičně doporučuje formou menších dávek sacharidů (uhlovodanů) přijímaných častěji během dne. Dalším tradičním postupem je zohlednění glykemického indexu potravin, který ukazuje, jak rychle dochází u jednotlivých potravin ke vstřebávání sacharidů. Kromě toho se vstřebávání sacharidů reguluje léky, které tlumí aktivitu enzymů (amyláz a glykosidáz) podílejících se na trávení sacharidů.

Při výzkumu přírodních látek, které dokážou tlumit aktivitu amyláz a glykosidáz bylo zjištěno, že tuto vlastnost mají také rostlinná barviva, zvaná anthokyany, která způsobují typicky červenofialovou barvu červené cibule, červeného zelí, červené řepy a podobně. Jiné zdroje také uvádějí, že anthokyany podporují tvorbu inzulinu. Inzulin je anabolický hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje mimo jiné tvorbu svalů. Červená řepa je vydatným a relativně levným zdrojem anthokyanů, takže se prášek nebo sušená šťáva z červené řepy používá jako přírodní barvivo v potravinářství.

Pokud se ze sušené červené řepy v prášku vyrobí tablety, které se doplňují během dne ke každému jídlu, zejména obsahujícímu sacharidy, tak skutečně dojde k požadovanému tlumení trávicích enzymů ovlivňujících sacharidy. Tato skutečnost byla ověřena i kontrolou glykémie u diabetiků zavedeným čipem a sledováním výsledků. Z hlediska diabetu došlo ke zmírnění příznaků u lehčího a středního projevu. Z tohoto hlediska je tedy červená řepa vhodná jako doplněk výživy osob, které mají problémy s nadváhou, u sportovců, požadujících snížení rizika podkožního tuku a také u osob s diabetem, zejména II. typu, který má lehčí projev.

Kromě toho šťáva z červené řepy, která nebyla tepelně zpracována, takzvaně „ředí krev“, což je výhodné jak při sportovním výkonu, tak u osob, které mají potíže s oběhovým systémem.