Diabetes, obezita a zvýšená glykémie
Stále přibývá poznatků k šířící se epidemii cukrovky nejen mezi staršími, ale i mladšími lidmi. Následující text obsahuje výsledky některých vědecky podložených výzkumů týkajících se vlivu probiotik a obecně stavem střevní mikroflóry, vlivem zeleného čaje či zaváděním nových umělých sladidel.
The American Society for Biochemistry and Molecular Biology zveřejnila v květnu 2013 studii, že příjem probiotik, tedy živých probiotických baktérií je jedním z možných forem boje proti obezitě. Principem je to, že probiotika zvyšují tvorbu kyseliny máselné ve střevě, která podporuje tvorbu a uvolňování enzymu GLP1 ve střevních buňkách, což vede ke snížení příjmu potravy a zlepšení glukózové tolerance. Tento postup je tedy považován za perspektivní v boji s obezitou a cukrovkou.
Komentář a nástin praktického postupu při obezitě nebo diabetu:
Dodávání čistých probiotických kultur je teoreticky možné, v praxi je to však horší, protože to znamená často příjem dalších živin a relativně malé množství dodaných živých mikroorganismů. Za mnohem jednodušší a účinnější postup lze považovat příjem prebiotických oligosacharidů, např. výrobek BifiMax. Totiž právě žádoucí kyselina máselná se tvoří z oligosacharidů při jejich fermentaci probiotickými mikroorganismy obsaženými ve střevě.
Předvídání diabetu, střevní mikroflóra, metagenom
University of Gothenburg, Švédsko a Chalmers University of Technology, Švédsko
Časopis Nature, zveřejněno 29. května 2013.
U pacientů s diabetem 2. typu byly zjištěny změny ve střevní mikroflóře, kromě horšího složení mikroorganismů byl i snížen jejich celkový obsah. To by umožňovalo identifikovat pacienty se zvýšeným rizikem diabetu. Ve výzkumném modelu analýzy metagenomu byla dosažena vyšší spolehlivost než při klasickém výpočtu body-mass indexu a waist-hip ratio.
Komentář
Vzhledem k tomu, že naopak střevní baktérie ovlivňují celkové zdraví a využití živin v organismu, rozhodně nebude na škodu, pokud jedinci s diabetiky mezi předky a nebo již diabetici budou konzumovat prebiotické oligosacharidy (FOS, GOS).
Přidávání pevné stravy dítěti a riziko diabetu
University of Colorado v JAMA Pediatrics zveřejnila studii o podávání pevné stravy dětem a riziku diabetu. Bylo zjištěno, že předčasné nebo příliš pozdní podávání pevné stravy dětem zvyšuje riziko rozvoje diebetu 1. stupně.
Za „bezpečné okno“, kdy je vhodné začít dítě přikrmovat, se považuje čtvrtý až pátý měsíc života, při současném pokračujícím kojení. Pokud se dítě začne přikrmovat dříve nebo později, u geneticky vnímavých jedinců se zvyšuje riziko diabetu 1. stupně.
Zelený čaj, glykémie a metabolický syndrom
American Journal of Clinical Nutrition
Studie na 1133 osobách ukázala, že pravidelný příjem zeleného čaje zlepšil hladinu glykémie nalačno a také snížil hodnotu hemoglobinu A1c, který je příznakem dlouhodobého zvýšení hladiny cukru v krvi. Účinky byly u osob, které měly další zhoršené faktory pro rozvoj metabolického syndromu. U zdravých osob byly výsledky nevýrazné.
Advantame – nové sladidlo na obzoru
Japonská společnost Ajinomoto (mimo jiné vyvinula před 2. světovou válkou glutaman sodný) v současné době začíná vyrábět nové sladidlo na bázi kyseliny asparagové, fenylalaninu a vanilinu. Sladivost má 37000 krát sladší než cukr (tedy 1 kg tohoto sladidla má sladivost větší než jako plně naložený kamión cukrem). V Austrálii a na Novém Zélandu již bylo sladidlo schváleno do potravin. EFSA (orgán Evropské Komise) v současné době provádí zdravotní testy na zvířatech i lidech, zatím s příznivými výsledky. Obdobně probíhají testy u americké FDA.
Advantame se vyznačuje tím, že zesiluje chuť potravin a má prodloužený sladivý efekt (delší pocit sladké chuti). V trávicí soustavě se nevstřebává.
Komentář
Jak je to obvyklé, v budoucnu se dočkáme mohutné kampaně, kterou proti novému sladidlu upořádají distributoři jiných již zavedených sladidel a budou při tom vydatně podporováni internetovými diskutér(y-kami) bez odpovídajících vědomostí, obvykle na mateřské dovolené. Vyznačují se tím, že ačkoliv před početím dítěte i v těhotenství konzumují různé typy návykových látek a léků, nebo se špatně stravují, tak zdravotní potíže potomků zásadně přisuzují schváleným složkám v potravinách.