Jak si vybrat proteinový nápoj?
Záleží na tom, pro koho je nápoj určen. Nerozhoduje sportovní odvětví, ale spíše záleží na zmlsanosti, což je problém mládeže zvyklé na fast food, a potom se rozhoduje podle toho, jestli dotyčný sportovec má problémy s tloustnutím nebo spíše obtížně přibírá svalovou hmotu.
Pro děti a mládež vybírejte spíše proteinové nápoje, které nemají extrémně vysoký obsah bílkovin, ideálně tak kolem 50 – 70 % bílkovin. Vysokoproteinové nápoje jsou totiž méně chutné, podobně jako extrémně libové vařené maso také nenadchne. Kromě toho děti a mládež mají rychlý metabolismus, takže určitý podíl sacharidů je energeticky výhodný, a zlepšuje chuť.
Pokud z různých důvodů chcete koupit vysokoproteinový nápoj, tak v případě potřeby do něj klidně přidejte na 2 - 3 lžíce prášku 1 lžíci cukru, glukózy nebo maltodextrinu, 1 lžíci rostlinného (řepkového) oleje a 1 lžičku MCT oleje (lze vynechat). Zejména rostlinný olej má ochranné účinky na proteiny, aby nedošlo k jejich spálení v metabolismu.
Další možností, jak si zvyknout na specifickou chuť proteinových nápojů, je míchat je do mléka, které jejich chuť zlepšují. Ale pozor, dávkování prášku volte jenom poloviční, než je v návodu uvedeno dávkování do vody. Pokud máte problémy s tloustnutím, volte odtučněné mléko, při potížích s přibíráním můžete použít i plnotučné mléko. Ještě v 70. létech se běžně do proteinových nápojů přidávala smetana.
Proteiny pro nabírání svalové hmoty, objemový protein
- Pokud chcete přibírat svalovou hmotu a máte s tím potíže, protože máte rychlý metabolismus, volte stejný postup jako v bodu 1, ideálně přídavek oleje a cukru.
- Proteiny pro zhubnutí, proteiny pro spalování tuku, proteiny pro rýsovací trénink.
- Pokud máte tendenci přibírat tuk i když se nadýchnete čerstvého vzduchu u otevřeného okna, volte nějaký vysokoproteinový nápoj (kolem 80 % bílkovin i víc, to už nehraje roli). Také je dobré proteinovým nápojem nahradit večeři, tím podpoříte pálení tuku.
Výběr proteinů z hlediska chuti
Ačkoliv velká balení bývají trochu levnější, je lepší vzít raději pro první odběr nejmenší balení, pokud s výrobkem nemáte zkušenosti a také nevíte, jestli bude chutnat. Kromě toho střídání příchutí je lepší. Výhodné je koupit proteinový nápoj s vanilkovou příchutí, ta je neutrální, a můžete si ji zpestřit přidáním kakaa, banánu, ovoce, džemu a podobně.
Výběr proteinového nápoje podle zastoupení aminokyselin
Základní stavební složkou proteinů jsou aminokyseliny. Skupiny živých organismů vytvářejí svoje typické proteiny s určitými poměry aminokyselin. Takto mají typické bílkoviny například ryby, prasata, skot, a také člověk. Pokud jsou výživou dodávány v bílkovinách tyto aminokyseliny ve vhodném poměru, roste organismus rychleji. Je to podobné, jako když mícháte beton, to potřebujete mít připravený správný poměr písku, štěrku, cementu a vody.
Když by vám někdo přivezl například hodně cementu a málo písku, nemůžete kvalitního betonu mnoho vyrobit. Zbude vám cement a ten buďto musíte rychle prodat nebo vám bez užitku časem ztvrdne, nebo čekáte, až přivezou další písek a štěrk. Trvá to potom dlouho a může se to prodražit.
Podobně je to s výživou člověka. Pokud zejména v období rychlého růstu, například u sportovců v tréninku mají rychle růst svaly, musejí být stavební látky, tedy aminokyseliny v bílkovinách dodány ve správném poměru. Přebytečné aminokyseliny se musejí z organismu odstranit a to vyjde hodně draho (nevyužijete všechen protein). Proto bylo Světovou zdravotnickou organizací stanoveno, v jakém poměru mají být aminokyseliny v bílkovině zastoupeny. Říká se tomu „Referenční protein podle WHO (Světové zdravotnické organizace)“.
To je velmi důležité, pokud se vyrábějí umělé výživy pro nemocné, pro sportovce, pro děti a podobně. Zkrátka všude, kde se určitý protein používá ve zvýšené míře opakovaně, jako například u sportovců. U nemocných osob, redukčních diet a u dětských výživ je tato skladba dokonce povinná ze zákona, u sportovců povinná není (nejsou odkázáni na určitou výživu), ale nákupem a velkou konzumací jednoho proteinového nápoje se do jednostrannosti přivádějí dobrovolně.
Proteinové nápoje v kvalitě „MAC“ splňují tyto nejpřísnější požadavky stanovené touto mezinárodní organizací na zastoupení aminokyselin. Mají skladbu aminokyselin, které se snaží přiblížit složení kosterního svalu člověka, což odpovídá obecně i například doporučení FAO pro skladbu živin. Využití tohoto proteinu je potom podstatně vyšší, než u běžných proteinů, protože všechny důležité aminokyseliny jsou velmi přesně vyvážené. Toto vyvážení se dosahuje počítačovým programem kombinací různých proteinových surovin a částečně doplněním čistými aminokyselinami.
Obyčejné klasické proteiny, zejména jednosložkové, například syrovátkové mají důležité aminokyseliny nevyvážené, protože to není ze zákona povinné a výrobci to samozřejmě využívají. Takže využití takového proteinu je jenom kolem 50%. Pokud vám někdo tvrdí něco jiného, přemýšlejte o tom, kdo to tvrdí. Jestli je to jenom nějaká reklama výrobce v zájmovém sportovním časopisu, který se živí hlavně prodejem těchto reklam, nebo jestli budete věřit mezinárodním odborníkům z neziskové výzkumné organizace, která byla celosvětově založena více než před padesáti roky právě za účelem trvalého zdokonalování lidské výživy.