Pyramida suplementů 2) Zdravé tuky a mastné kyseliny
Zdravé tuky jsou důležitou součástí jídelníčku každého člověka, nehledě na to jestli jde o sportovce nebo necvičícího jedince. Proč je dostatečný příjem zdravých tuků tolik důležitý a jaké zdroje esenciálních mastných kyselin jsou nejvhodnější? To vše se dozvíte v tomto článku.
Tento typ suplementů působí lehce nezvykle, často tyto látky totiž nejsou řazeny mezi doplňky výživy, ale počítají se za součást běžné výživy. Omega 3 a 6 esenciální (nenahraditelné) mastné kyseliny jsou v kvalitních rostlinných olejích, ořeších (hlavně vlašských), vaječných žloutcích i rybách (hlavně lososovi). Lecitin, jenž má vliv na činnost jater, srdce a mozku a využívání energie, je zase obsažený ve vaječných žloutcích a játrech.
Proč tedy ještě něco „suplementovat“ (dodávat navíc)? Jednoduše proto, že málokdo jí denně lososa, játra a vlašské ořechy (navíc, neznáme mnohdy původ ryb a obsah toxických kovů v mase i tuku, ořechy zase snadno podléhají žluknutí a plísním).
Vhodné esenciální mastné kyseliny, které mají zásadní vliv na činnost srdce, mozku a kloubů, jsou tedy nejlepší z rostlinných olejů, které často nekoupíte v běžných obchodech, ale jen v obchodech se zdravou nebo sportovní výživou.
Z běžných rostlinných olejů je nejlepší řepkový a kukuřičný, populární olivový je až za nimi.
Podobně lecitin se vyplatí dávat i ve formě prášku nebo granulí (ze sóji) nebo v játrových tabletách, případně brát čisté, synteticky vyrobené složky lecitinu – cholin a inositol. (všude odkazy) Stejně jako u vitamínů, i u vitagenů, jakým je lecitin, platí, že nejlépe působí kombinace více přírodních a syntetických zdrojů.
Zdravé tuky jsou opět suplementy/živiny, které se vyplatí pořizovat nejen pro sportovní účely, ale prospívají komukoli. Každopádně mějte na mysli, že bez omega 3 a 6 m.k. svaly rostou podstatně hůře, nepotřebujete jen čisté bílkoviny.
Ze správných, vhodně nadávkovaných tuků rostou díky spuštění různých biochemických a hormonálních reakcí svaly, nikoli tukové polštáře.
Esenciální mastné kyseliny a složky lecitinu mají také „ochranný“ vliv na proteiny – pokud je užíváte současně, tak se proteiny méně znehodnocují. Konzumovat proteiny bez tuku je omyl.
Do skupiny speciálních tuků – byť rozhodně ne takových, bez nichž se neobejdete – patří i triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, tedy speciální MCT tuky (medium chain triglycerides) využívané často i v klinické výživě u těžce nemocných pacientů. MCT oleje dovedou jak pomoct nabírat svaly (v kombinaci se sacharidy a proteiny), tak spalovat tuky (v kombinaci s proteiny nebo jen samotné).
Jde o unikátní směs, která má nevýhodu pouze v tom, že neosahuje esenciální mastné kyseliny, čili nemůže být výhradním typem oleje přijímaného během dne.