Snižování cholesterolu – nové objevy
Kromě osvědčených postupů jako je celková úprava jídelníčku, sportování a příjmu vitamínu niacinu (B3) a lecitinu, případně některý extraktů hub (reishi, shiitake, maitake), se objevují nové vědecké poznatky. Věděli jste, kukuřičný olej je lepší než olivový nebo že vychvalovaný resveratrol může být problematický?
Na konferenci klinické výživy American Society for Nutrition v prosinci 2013 byly prezentovány výsledky randomizované, dvojitě zaslepené, zkříženě kontrolované klinické studie, porovnávající účinky příjmu kukuřičného oleje a extra panenského olivového oleje, u 54 mužů a žen. Denní dávka byla 4 polévkové lžíce kukuřičného nebo 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje.
Účastníkům studie byly kontrolovány parametry krevních triglyceridů opakovanými odběry krve nalačno během studie. Kukuřičný olej snížil hladinu LDL cholesterolu o 10,9 %, zatímco extra panenský olivový olej o 3,5 %. Kukuřičný olej snížil celkový cholesterol o 8,2 %, extra panenský olivový olej o 1,8 %. Za hlavní důvody lepších výsledků kukuřičného oleje je považováno lepší zastoupení mastných kyselin a vyšší obsah rostlinných sterolů v kukuřičném oleji.
Resveratrol a vliv na cvičení starších mužů
Časopis Journal of Physiology online verze
Studie, že vysoký příjem resveratrolu u starších mužů má negativní účinky při cvičení.
27 zdravých, fyzicky neaktivních mužů kolem 65 let bylo sledováno 8 týdnů. Během této doby vykonávali cvičení o vysoké intenzitě. Ve dvojitě zaslepené studii polovina z nich dostávala 250 mg resveratrolu denně, druhá skupina dostávala placebo tablety. Účastníci ani personál podávající tablety nevěděli, kde je resveratrol.
Cvičení zlepšilo krevní tlak, hladinu cholesterolu, spotřebu kyslíku, profil lipidů v krevní plazmě.
Suplementace resveratrolem snížila pozitivní účinky cvičení na krevní tlak, hladinu cholesterolu i maximální spotřebu kyslíku.
Vynechání snídaně, jídlo v noci a vliv na srdeční choroby
American Health Association publikovala výsledky výzkumu, kde uvádí, že vynechání snídaně zvyšuje riziko srdečních onemocnění o 27 % (ischemická choroba srdeční, infarkt), obezitě, zvýšenému tlaku, zvýšené hladině cholesterolu a diabetu. Důvodem je zvyšování stresových reakcí v důsledku hladovění po probuzení a inzulínové rezistenci, tedy buňky nereagují na inzulín a nezužitkují glukózu v krvi.
Studie také zjistila, že muži, kteří jedli v noci (při probuzení ze spánku), měli o 55 % větší riziko ischemické choroby srdeční než ti, kteří v noci nejedli.
Studie probíhala 16 let a bylo sledováno 26902 mužů ve věku 45 až 82 let. Během studie mělo 1572 mužů srdeční příhodu. Vedoucí výzkumného týmu doporučuje, aby snídaně následovala po probuzení během jedné hodiny.
Vynechávání snídaně bylo častější u kuřáků, zaměstnaní na plný úvazek, svobodní, méně fyzicky aktivní a silnější pijáci. Odlišný stravovací návyk vynechání snídaně u nich byl statisticky izolován jako rizikový faktor.
Komentář
Je nutno odlišit ranní trénink nalačno u sportující populace. Sportovní zátěž zlepšuje vnímavost na inzulín.